EPR2015, wat nu?

Elektromotoren worden onderverdeeld in synchrone motoren en asynchrone motoren.

Synchrone motoren moeten op het juiste moment ompolen, dit heet commuteren. Elektronisch commuterende motoren (ECM) zijn synchrone motoren. Er zit meestal een Hall sensor in om het juiste moment te bepalen (te commuteren).

Asynchrone motoren zijn robuuster van opbouw. Voor ventilatoren worden kooiankermotoren het meest toegepast. In het Engels heet dit: Alternating Current Induction Motor (ACIM). Bij regelen moet de verhouding tussen spanning en frequentie constant blijven.

Waarom kan een ventilator met kooiankermotor toch transformator geregeld worden? (De verhouding spanning/frequentie is daarbij niet constant).

Een ventilatorvleugel vraagt vermogen evenredig met de derde macht van zijn toerental.

Bij half toerental (halve luchthoeveelheid) is nog een achtste vermogen ( 12,5%) nodig. Deze eigenschap van de ventilatorvleugel maakt het mogelijk een ventilator met kooiankermotor door een transformator te regelen.

De motor moet hier wel geschikt voor worden gemaakt. Hiervoor moeten de rotorstaven een verhoogde weerstand hebben. Op het typeplaatje van de motor kunnen we dit zien. Bij een niet regelbare 4 polige motor (lage weerstand van de rotorstaven) zien we een nominaal toerental van meer dan 1400 omw/min. Bij een regelbare motor is dit beneden 1400 omw/min. Het rendement van een regelbare motor is lager.

In Europa gebruiken we veel buitenpool motoren. De rotor zit aan de buitenkant, de rotorstaven zijn langer, ze hebben meer weerstand en kunnen goed koelen. (Een buitenpool motor heeft een lager rendement dan een vergelijkbare binnenpool motor).

Motoren met een lage rotorstavenweerstand moeten we regelen door de spanning en de frequentie in de juiste verhouding te veranderen. Hiervoor is een frequentieregelaar nodig. De netspanning (wisselspanning) wordt omgezet in gelijkspanning (frequentie 0) en vervolgens wordt de gelijkspanning omgezet in een wisselspanning.

Hebben we nu energie bespaard?

Een transformator verbruikt op de hoogste stand (waarin de ventilator de meeste energie verbruikt) zelf slechts nullast, zelfs dit kunnen we nog uitschakelen, (maar dat is de moeite niet waard).

De frequentieregelaar is op dat moment vol belast. We hebben de verliezen verplaatst van motor naar regelaar. Het energieverbruik van ventilator plus regelaar kan meer of minder zijn.

This entry was posted in Ventilatoren & regelaars and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*